Akülü Sandalye konusunda en çok yaşanan sorunların en başında gelen ‘’AKÜ’’ sorunları hakkında etkili bir adım atabilmeniz için size bazı teknik detaylardan ve kullanım şekillerinden bahsedeceğiz…
Öncelikle akü alırken en uygun fiyatlı ürün arayışınız sizi yolda bırakan ilk hatadır!
Uygun fiyatlı akülerin ‘’C’’ seviyesi düşük ve cycle sayısı tabiri caizse yerlerde sürünmektedir.
Öyle ki Türkiye de rekabet anlayışı her sektörde maalesef fiyat konusunda daha uygunu hedeflemektedir. Kalite adına daha iyilerinin rekabetini seyretmeyi milletçe çok özledik ki hoş hiç görmedik!
Konudan fazla dışarı çıkmadan kısa kısa tavsiyeler ile doğru akü seçiminde hedefi 12’den vurmak için gerekli yöntemler ve dikkat edilmesi gereken konular nelerdir hep birlikte gözden geçirelim…
- Akü alırken, akü aldığınız firmadan mutlaka ‘’C’’ değerini ve ‘’CYCLE’’ kullanım ömrünü sözlü olarak öğrenin
- 1. Maddedeki söylemlerin doğruluğunun sağlamasını yapmak için markanın datasheet bilgilerini isteyiniz
- Ortalama değerler konusunda C 20 seviyesinde ve minimum 900 cycle (max cycle için ortalama fiyat analizi yapınız) değerindeki aküler tercihiniz olsun
- Akü alırken birbirine yakın en üst değerdeki 3 farklı akü markasının fiyat ortalama analizini mutlaka yapın
- Garanti şartlarındaki ‘’kesin garanti’’ detaylarını ve kullanıcı hatalarının neler olduğunu firma yetkilisinden öğrenin
- Akülü sandalye için akü alımında mutlaka ‘’YETERLİLİĞİ TAM OLAN SERVİSLERİN KİMLER OLDUĞUNU ARAŞTIRIP O SERVİSLERDEN AYRICA BİLGİ ALINIZ’’
- Akü kutup bağlantı vida gruplarının en az ‘‘METRİK 6’’ dan daha aşağıda olmamasına dikkat ediniz
- Akü dış muhafaza kutusunun olağandan 2-3 milim daha kalın olması ve akü plakaları arasındaki direnç bağlantılarının kaliteli olmasına dikkat ediniz (datasheet bilgileri, içerisinde yer almalıdır)
Genel olarak bu bilgileri baz alarak aldığınız bir aküyü ortalama 4-6 yıl aralığında kullanım şartlarına uyduğunuz sürece kullanabilirsiniz. Şayet kullanım ömrünün süresinin devamlılığını ve performans kaybının önüne geçmenin yöntemleri uygulanmadığında akülerinizi tahmin edilen sürenin daha altında kullanmış olacaksınız. Bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı konuları gözden geçirelim.
- Akü kutup bağlantılarını yaparken vida üzerinde bir adet pul ve bir adet rondela kullanınız. Kullandığınız takdirde zamana, ısıya ve kullanım esnasında oluşan vibrasyonlara maruz kaldığınızda akü kutup başları gevşemeyerek, tam şarj ve tam deşarj durumundan kayıp vermeyecektir.
- Doğru AH (AMPER) değerinde şarj aletleri kullanınız. Bunun tespiti için gerekli formül ise;
AKÜ AH DEĞERLERİ TOPLAMI / 20 + 1.5 = ŞARJ ALETİ DOĞRU AMPER DEĞERİDİR.
- Eğer profesyonel kullanıcıysanız akülerinizi mutlaka her ay ya da maksimum 2 ayda bir yerlerini değiştiriniz.
- Akü muhafaza kutunuz kapalı sistemse akülerinizin TEMP değerlerini stabil tutmak için mutlaka havalandırma delikleri açınız.
- Mevcut havalandırma deliklerini sudan korunaklı hale getirip, muhafaza kutunuzun içine sıvı girişini engelleyiniz.
- Asla kalitesinden emin olmadığınız şarj aletleri kullanmayınız ve şarj aletiniz hakkında servisinizden bilgi alınız.
- Akülerinizi bitmediği sürece asla her gün şarj etmeyiniz. Bu akünün dolum ve bitim hafızasını olumsuz yönde etkiler
Aküleriniz bitmeye yaklaştıkça şarj edin, şayet 2 haftada bitiremiyorsanız KESİNLİKLE aracınızın akülerinin tamamen deşarj olmasını sağladıktan sonra yeniden şarj edin.
- Olumsuz hava şartlarında 2 aydan fazla süre dışarı çıkmayacaksanız, sandalyenizi takoz yardımı ile motorların olduğu teker grupları havada kalacak şekilde yükseltiniz, kumandayı kâğıt bant ya da lastik gibi malzemeler ile ileriye sabitleyip deşarj olmasını sağlayınız, sonrasında akülerinizi şarj edip dolu şekilde 2 hafta güvenle bırakabilirsiniz.
- Soğuk kış aylarında sandalyenizi mutlaka oda sıcaklığında muhafaza ediniz, sokak bahçesi apartman önü vs. gibi yerlerde asla soğukta uzun süre bırakmayınız. Bu akü içindeki jel maddenin kurumasına sebep olacaktır ve kısa süre içerisinde aküleriniz hata verecektir.
Kullanım şartları aslında oldukça uğraş gerektirse de alışkanlık haline getirdiğinizde 1-2 yıl gibi kısa sürelerde tekrar akü almayarak ekonominizi korumuş olursunuz.